19/09/2014

Najzdravija riba za ishranu je...

Ljekari često preporučuju da u svoj meni uvrstite što više ribe. Kada uđete u ribarnicu često se dvoumite, a opet na kraju se odlučite za neku klasičnu vrstu ribe poput šarana, pastrmke ili oslića. Evo predloga ? sljedeći put izaberite haringu.

Foto: Ilustracija

Haringa je vrsta ribe, koja spada među najzdravije.

Obično je nastanjena u sjevernim morima, gdje joj dužina doseže do 30cm, ali ima i drugih, manjih vrsta ove ribe. Živi i kreće se u jatu, a hrani se raznim crvićima i mekušcima. Sardela je vrsta haringe koja živi u Jadranskom i Sredozemnom moru, ona  je desetak centimetara manja, dok je papalina duplo manja od haringe iz sjevernih mora. Ipak sjeverna haringa spada među najkvalitetnije zbog omega tri kiselina, koje su inače i dovele ribu na top listu najzdravijih namirnica.

Sada vjerovatno razmišljate da je za zdravu ishranu potrebno izdvojiti dosta novca. Vjerovali ili ne maloprodajna cijena haringe je negde oko 2 eura po kilogramu, što je čini duplo jeftinijom od, recimo, nekog kvalitetnijeg oslića, koji je daleko popularniji kada je riječ o ribama, a o odnosu cijena šarana i haringe i da ne govorimo.
Što se tiče načina ishrane, predlažemo vam haringu na roštilju, jer je kuvana i hrana na roštilju najzdravija.
Izvor: Saznajlako.com

Vezani članci